BLOG

2023’te Ticari Alanlar İçin 10 Tasarım Trendi*

18/04/2023

*Marilena Tricarico’nun yazısından çevrilmiştir. https://www.renoassistance.ca/en/office-renovation/office-trends/

Şurası bir gerçek ki pandemi dolayısıyla oluşan yasaklar, ortak çalışma alanlarını arka plana  attı.  Ancak artık çalışanlardan   ofise geri  dönmeleri isteniyor ve bu çalışma alanlarının ve şeklinin bir   tür yeniden tasarımı ihtiyacı doğuruyor. Yeni bir  çağ  kapımızda ve henüz durum tam oturmamışken etraflıca düşünme zamanıdır.   2023'te ofis tasarım   trendleri,   odak noktasının işlevsellik, yaratıcılık ve verimlilik olduğu  ideal çalışma alanlarını  oluşturmayı hedefliyor.

İster  ofiste  ister perakende sektöründe  çalışıyor olun,  aşağıdaki trendler,  sizi ticari alanınızı  yenilemeye  ikna etmeye yardımcı olabilir! 

 

1. Toplanma yeri olarak  ofis

  COVID-19 salgını nedeniyle ticari ofis alanlarına artık farklı bakıyoruz.  Çalışanların bir kısmı  şu anda evden  çalışıyor (Ör. Kanada %31). Sonuç  olarak, ofis alanları ekip değişimleri ve çalışmaları için yapılmış sosyal mekanlar olarak   yeniden tanımlandı. Ofisteki günler,  pandemi sırasında uzun aylarca  evden çalışmayla ilişkili  izolasyonu kırmak için  bir fırsat haline geldi.  

2023 yılında  ofis  , inovasyona,  çalışanlar  arasındaki konuşmalara ve müşterilerle  yapılan toplantılara odaklanıyor.  Ortak çalışma alanları, konferans salonları ve açık ofis alanı ile aynı şekilde,  bireysel  ofislerden daha önemli hale gelmiştir. 


2.  Modern bir dokunuşla ticari alan

Modern tarz dikkate alınması gereken bir güçtür.  Mimar Louis Sullivan'ın felsefesinden       esinlenerek, çok basit bir ilkeye saygı duyuyor: "Form işlevi takip eder." Her şeyden önce, ofis mobilyaları işlevsel olmalıdır.  Bu,  gereksiz süslemelerin   pürüzsüz kenarlara ve temiz çizgilere sahip geometrik şekiller lehine hurdaya çıkarılması anlamına gelir.  Bu stil aynı zamanda doğada bulunan   organik şekillerden ve yumuşak kıvrımlardan   ilham alır ve ahşap ve deriden yün   ve tik ağacına kadar çeşitli malzemeleri  kapsar.

Bu nedenle modern ofis, minimal mobilyalar ve   mimariye ve mobilyalara odaklanmayı sağlayan beyaz veya soluk duvarlarla şık bir estetiğe sahip olacaktır.     Ayrıca geniş pencereler de olmalıdır.   Kullanılan doğal malzemeleri kontrast oluşturmak için kahverengi, gri veya hatta biraz daha canlı dokunuşları hala entegre edebilirsiniz.    Bu bakımdan yüzyıl ortası tipi mobilyalar olmazsa olmaz!   Daha da fazla özgünlük için,  modern  estetiği  küçük vintage ve yaratıcı detaylarla  birleştiren çatı katından ilham alan bir  stil seçin.

 


3. Klasik stil: Zamansız bir  trend

Adından da anlaşılacağı gibi, klasik görünümün asla modası geçmez.   Modern görünümün aksine, daha ayrıntılı pervazlara ve süslemelere değer verir. Parola, dokular ve malzemeler üzerindeki oyundur. Örneğin, antika pervazlar, ahşap zeminler ve alanı aşırı yüklemeyen şık bir tasarıma sahip çağdaş mobilyalar seçin.

 Öte yandan, yaldızlı kulplar gibi son derece ayrıntılı dokunuşlara sahip mobilyalar seçebilir ve iyi bir önlem almak için bazı dekoratif antikalar ekleyebilirsiniz (vazolar, avizeler, gümüş eşyalar vb.). Bununla birlikte, bu   daha basit duvarları ve kaplamayı tercih etmek anlamına gelir.

Bu stile bürünmenizden bağımsız olarak, ahşap ana mobilya parçalarınız için harika bir fikir olmaya devam ediyor.   Renk söz konusu olduğunda, pencere bakımlarını veya halıları ve   bazılarını kontrast oluşturabilen beyaz, gri, bej ve taupe  gibi açık tonları hatta dekora daha parlak renk  dokunuşları tercih edin.  


4.  Sıcak çalışma alanları için doğal ahşap

Geçmiş yıllarda olduğu gibi, ahşap 2023 yılında da iç mimarlar için favori olmaya devam ediyor.   Diğer   malzemelerle  nasıl  eşleştirileceğini biliyorsanız,  tüm stillere iyi  uyum sağlar.   Ayrıca herhangi bir  alana yumuşak ve sofistike  bir görünüm kazandırır.  Bu malzeme, ister   duvarlara ister   mobilyalara eklemeye karar verin, ister odanın merkezi unsuru haline getirin, ticari ofisinize sıcaklık   getirecektir.

Ofisinizde istediğiniz stile bağlı olarak, ham veya lamine ahşap hem   şık tasarımlarda hem de daha sofistike stillerde çalışır.  Sıkıcı ve düzgün bir   görünümden kaçınmak için  metal, beton ve hatta mermer gibi diğer malzemelerle birleştirmeyi unutmayın. 


5. Tasarım ve malzeme tedarikinde şeffaflık

Güneş ışığının içeri girmesine izin verin!      Aylarca hapsedildikten sonra ışık istiyoruz.  Panoramik pencereler gerçek bir   muameledir çünkü alanı genişletir ve bize iyi bir doz D vitamini   verir. Aydınlık bir çalışma alanı çalışanlar için daha teşvik edicidir ve iç mekanlara biraz doğa getirir. 

Ofisinizde sınırlı pencere varsa, mümkün olduğunca cam bölmeleri bölücü olarak kullanın.   Bu, ışığın kırılmasına ve yayılmasına  yardımcı olacaktır. Tam    duvarların yerine cumbalı pencerelerin yanı sıra camdan veya başka bir şeffaf   malzemeden yapılmış aynalar ve  saatler odaya daha fazla boyut  katacak ve  boşluk açacaktır. Dahası, şimdi trend   ,  işyerinde sıcak ve  samimi bir  atmosfer yaratan açık ve esnek çalışma   alanlarıdır.

Bununla birlikte, şeffaflık seçtiğiniz tasarımla   bitmez.   Bu son birkaç yıl bize  bir şey  öğrettiyse, o da yerel ve sürdürülebilir ürünler satın almanın önemli olduğudur.   Bu nedenle,   kalıcı olacak en iyi 2023 trendlerinden biri,  mümkün olduğunda çevre dostu malzemeleri tercih etmektir.   Geri dönüştürülmüş veya yerel kaynaklı ürünleri   seçerek ticari alanınızı  yenilerken neden bu eğilimi  uygulamayalım?


6.  Verimliliği artırmak için dinlenme alanları

Mutlu ve dinlenmiş çalışanlar en  üretken çalışanlardır.  Çalışan kaybını ve tükenmişliğini azaltmak için motive ve en iyi durumda   tutulmaları gerekir.  Bu nedenle,  insanların gevşemesine ve işle ilgili stresi hafifletmesine yardımcı olan  unsurları dahil ettiğinizden emin olun. 

Bunu ve daha fazlasını başaran  bir ofis tasarım trendi,  bir dinlenme alanının  eklenmesidir.   Bu alan,   meslektaşlarınıza kaynaşma  ve  ilişkiler geliştirme şansı verir.   Aynı zamanda yaratıcılığı teşvik etmek için harika bir  fırsat sunar.  Kanepeler, koltuklar, osmanlılar...  Her şey,    çalışanlara toplantılar arasında birkaç dakikalık rahatlama sağlamak için mükemmel  bir  şekilde düzenlenmiştir.

Birçok işletme artık düzenli olarak    uygulandığında  konsantrasyon seviyelerini arttırdığı kanıtlanmış  yoga ve meditasyon için belirlenmiş alanlar sunmaktadır.  Ayrıca rahatlamayı teşvik etmek için yeşil alanlar ve kapalı bahçeler ekliyorlar.   Bazı şirketler   kestirmek veya oyun oynamak  için alanlar bile ekledi!    Standartlara   uymak için zaman   ayırırsanız,  bir WELL sertifikası bile alabilirsiniz.  Bu sertifika, çalışma ortamlarının  refahını değerlendiren tıp bilimine dayanmaktadır. 


7. Ticarev tasarım:  Ofisteyken  evde

Ruhsuz kabinler ve döner sandalyelerle geleneksel bir  ofiste çalışmanız gerektiğini kim söylüyor? Konut  ve ticari, ticarev  tasarımın  bir kombinasyonu ideal ortamı  yaratır: profesyonel bir  çalışma alanındaki modaya uygun bir  oturma  odasını andıran rahat bir  konfor. Ticarev tasarım,   esnekliği   savunan  ve gün boyunca çalışanların ihtiyaçlarına uyarlanmış araçlar sunan yeni bir  işgücü piyasası ideolojisini yansıtmaktadır.    Belki de    ofisinizde çalışmaya başlamak   ve günün sonunda kendinizi ortak bir  kanepede  bulmak istersiniz?   

İyi tasarlanmış bir   ticarev ofis, kör edici floresan ışıklar yerine halılar, kanepeler ve ortam ışığı aracılığıyla otantik ve insani bir  stil yaratmak için farklı dokular içerir.  Bir  alan kişiliği   kazandırmak için  zevkli bir  dekor kullanmaya özellikle  önem verilmektedir. Ticarev tasarım, çalışanların refahını  artırmak isteyen  şirketler için harika bir  seçimdir ve bu da  üretkenliği ve yaratıcılığı artırır.


8.  Mekanın nefes almasına yardımcı olmak için iç mekanlarda doğa  

Bitkiler herhangi bir kapalı alanda faydalıdır.   Çalışanların ruh sağlığı için iyi olmasının yanı sıra,  ofis dekoruna yeni bir  dokunuş katarlar.    Bazı yeşil bitkiler veya çiçekler eklemek herhangi bir odayı canlandırır  ve bilgisayar monitörlerinden, masa lambalarından ve diğer floresan ışıklardan gelen  soğuk havayı hafifletir   .  Ofislerdeki bazı saksı bitkileri, asılı makrome ekiciler, ortak alanlardaki çiçek kutuları ve hatta  resepsiyondaki yeşil bir  duvar istenen sıcak  etkiyi  tamamlayacaktır.

Ticari        alanınıza getirmeye  karar verdiğiniz bitki   türü  ne olursa olsun, yeterince ışık alan büyük  pencereler olduğundan emin olun.  Ve  hepsinden önemlisi,  yavaş bir  ölümle  ölmelerini  izlemekten kaçınmak  için yeşil dostu  birini onlara bakması için atayın  .  



9. Doğal renklerde tasarım öğeleri

Doğal renkler  ,  bitkilere ve ofis alanlarının  içine  biraz dış mekan  getiren ahşabın  varlığına paralel olarak trendde kalmaya devam ediyor.    Her zamanki gri tonları yerine,  gözlerimiz için rahatlatıcı olan ve ofislerimizi   dolduran teknolojik cihazların  soğukluğuna kontrast için  kumtaşı pembesi,  açık  yeşil  , bej veya açık kahverengi  tonlarını seçin. Yeşil,    ahşabın dokunuşlarını gerçekten tamamladığı ve hiçbir şekilde agresif veya dikkat dağıtıcı olmadığı   sürece mekana enerji getirdiği için  favoridir  .  

Yumuşak bej rengi, minimalist bir görünümü de geliştirir ve odalara sıcak bir  ambiyans kazandırır.   Bu yıl, mavi de trend oldu çünkü sakin ve güvenli bir  çalışma ortamı sağlıyor.    Yüksek renklerden kaçının ve bunun yerine kobalt, kraliyet mavisi veya gece yarısı mavisi seçin.  

Dinlenme alanlarınız için,  çalışma ortamına enerji ve pozitiflik  katmak için birkaç sarı  sıçrama öneririz.         Özetlemek gerekirse,  geniş yüzeyler için açık renklerle gidin  ve isterseniz ve   genel stil izin veriyorsa, daha parlak  renklerin  küçük dokunuşlarını kullanın.



10. Pratik  ve  estetik: Akustik kabinler ve halılar

Açık konseptli ofis alanlarının hayranları,  kurumsal alanlar için bu eğilim  hiçbir yere  gitmediği için rahat nefes alabilirler.   Bununla birlikte, bu tür bir   tasarımın  bir dezavantajı vardır: gizlilikten yoksundur. Ekip toplantıları,  kendi bireysel iş yüklerine konsantre olmaya çalışan  yakındaki çalışanları rahatsız edebilir.

Sorunu gidermek  için, belirlenmiş beyin fırtınası alanları (veya OfficePod'lar) yüklenebilir.    MyOfficePods veya Framery gibi bazı şirketler bu  tür ofis ekipmanları sunar yüklenicilerinizden biri  tarafından inşa edilebilir!   Bu   bölmeler  mini konferans salonları gibidir - küçük bir çalışan  grubuna ev sahipliği yapabilirler. Kapalı bir  alanda üretkenliği  teşvik ederken açıklık hissi  yaratmak için cam duvarlarla tasarlanmıştır.

Tasarım seçiminiz,  gürültü kirliliğini önlemek için uygun ses yalıtımını içermelidir.  İster bireysel ofisleri hücrelere  ayırmak ister halı döşemek olsun,  konsantrasyonu artırmak için gürültü emici malzemeleri ve düzenleri göz önünde bulundurun.


Eski trendler

Kısacası, ofis ve ticari alan trendleri topluluk arzusundan kaynaklanmaktadır. Amaç, evin dışında bir toplanma yeri ve şirketin kişiliğini yansıtan bir stile sahip olmaktır. Tüm trendlerde gezinmek ve doğru seçimleri yapmak göz korkutucu olabilir, bu nedenle uzmanlarımız kaçınmanız gereken bazı trendleri bir araya getirdi.

  • Her yer gri.  Doğanın yumuşaklığına ve rafine tonlara yer bırakın ve döndüğünüz her yerde steril gri klişesinden kaçının. Modern olun ancak çalışma alanınıza biraz hayat katın. Bazı küçük renk dokunuşlarıyla gri ve beyazların ötesine geçmezseniz, ticari alanınız kendi karakterine sahip olmayacaktır. Diğer ofislerle aynı görünecektir ...
  • Cesur desenlere sahip halılar.  Büyük ve renkli geometrik desenlere sahip halılar harikadır, ancak tüm ofis için değil, sadece dinlenme alanları içindir. Çalışanların konsantre olmaları ve kendi hayal güçlerini kullanmaları için geniş bir alan bırakan genel bir tarafsızlık duygusu olmalıdır. Cesur desenlere sahip halı olduğunda, gözler mekandaki ve pencerelerdeki doğal unsurlara değil, zemine çekilir. Ya da daha da kötüsü, bir dikkat dağıtıcı olabilir. 
  • Kişiliği olmayan ıslak hacimler.  Ofis tuvaletiniz, alanın geri kalanı kadar önemlidir. Herhangi bir günde, orada ofisin diğer bölümlerinden daha az zaman harcıyoruz, ancak su veya tuvalet molası herkesin günlük rutininin bir parçası, bu yüzden hoş bir şey olmasında sakınca yok. Ayrıca, ziyaret eden müşteriler için unutulmaz hale getirebilir, hem inanılmaz teklifler hem de alan hakkında harika bir izlenimle ayrılmalarını sağlayabilirsiniz! 
  • Tanımlı alanı olmayan açık alanlar.  Açık alanlar bir ofisin nefes almasına izin verir, ancak iyi tanımlanmış olmaları gerekir. Alanı bölmek için kanepeler, koltuklar veya masalar eklemekten çekinmeyin. Hangi alanların iş için ve hangilerinin rahatlamak için olduğunu belirtin ve konsantre olmaya çalışanları rahatsız etmemek için bunları ayrı tutun. 
  • Masif mobilyalar.  Ofisinizin veya ticari alanınızın dekoru için klasik bir stile karar verseniz bile, çok sayıda çan ve ıslık ile görsel olarak hantal olan büyük mobilyalardan kaçının. Antikalarla gitmek isteseniz bile, ofis mobilyaları söz konusu olduğunda basitlik anahtardır. Alanı aşırı yüklemeyin ve ergonomiye odaklanın! 

 Ofis ve ticari alanlarda zamansız eğilimler

 Sadece  zamansız veya  iyi yaşlanan bazı ofis trendleri  var. İşte ofis ve tasarım düzeninde bazı kesin bahisler.

  • Pervazlar.  Pervazlar   odaya gerçekten biraz kişilik katabilir.   Süpürgelikler, taç pervazları, sandalye rayları...  Ne  seçerseniz seçin,    onları nasıl  dahil ederseniz edin  çalışan zamansız bir  özelliktir.
  • Soluk ahşap.  İster  raf yapmak için   ister  mobilyalarınız için bir tasarım öğesi  olarak  kullanın, soluk ahşap, nerede bulunduğuna  bakılmaksızın yumuşaklık ve güzellik katar. 
  • Cam bölmeler. Bu yıl trend   olmasının  yanı sıra, şeffaflık,  hem  fiziksel çalışma alanı  hem de  şirket değerleri açısından başarılı bir  şirketin vazgeçilmez bir  unsurudur.
  • Mimari aydınlatma.   Gömme floresan ışıklar kullanmayın.  Bunun yerine sıra dışı    stilize aydınlatmayı seçin.  Asma floresan aydınlatma armatürleri, ticari alanınızı  kişiselleştiren dekoratif bir  özellik ekler.
  • Endüstriyel tarz.  Bu,  havalandırma   deliklerinin,  boruların ve betonun her yerde olduğu  ofis alanı   kiralarsanız işe yarar  .  Doğru yapılırsa  stil nefes kesici olabilir.  Herhangi bir   ofise çok fazla kişilik  katar.

 

İmajınıza uygun bir tasarım

Hem  müşteriler    hem de  çalışanlar için şirketinizin değerlerini yansıtan  bir tasarıma sahip olmak önemlidir.  Çekici  bir  çalışma alanına sahip olmak,   insanları  gelip çalışmaktan mutlu edecektir.    Kendi  ofis yenileme   projeniz veya belki de   kendi yeni çalışma alanınızın inşası için bu trendlerden  ilham alın. 

Başlamadan önce  daha fazla fikir mi arıyorsunuz?         Sizi,              müşterilerimizin yenileme projelerinden tamamlanmış ticari projelerimize göz atmaya davet ediyoruz.  www.archtech.com.tr/ofis

 

 

 

tüm yazılar
 
Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır. A&T Mimarlık