BLOG

Ofisinizin dizaynı müşterilerinize işiniz hakkında neler söylüyor?

08/02/2021

Google ofislerinin veya benzer boyutlardaki şirketlerin resimlerini daha önce gördüyseniz, sahip oldukları çok farklı görünümü fark etmiş olabilirsiniz. Bu tür büyük şirket ofisleri, markalarına uygun renk paletleri kullanıyor, logolarını çok belirgin yerleştiriyor ve yarattıkları mekanın mimarisi harika bir atmosfer ve ruh hali yaratıyor.

Bu büyük markaların ofis tasarımlarına bu kadar büyük bir yatırım yapmaları tesadüf değil. Müşterilerinizin sizin ve işinizin hakkındaki ilk izlenimlerini ofis dizaynınız önemli ölçüde etkiliyor.

Ama iyi haber şu ki, ofis tasarımı üzerindeki bu dersleri öğrenmek için kurumsal bir dev olmanız gerekmiyor. Aslında, efektif bir ofis dizaynından maksimum faydayı sağlayacak olanlar küçük işletmeler ve hatta serbest çalışanlardır.

Bu küçük rehber ofis tasarımınızın müşterilerinize işiniz ve sizin hakkınızda neler söylediğini ve ofis alanınızı nasıl daha verimli kullanabileceğinize yardımcı olabilir.

Çalışanlar

Şaşırtıcı gelebilir ama mutlu çalışanlar görmek ofisinize giren her müşterinin bilinçaltını etkiler. Küçük bir ekibiniz olabilir ya da sadece siz olabilirsiniz ama ekibinizi müşteri ağırlamaya ve onlarla sohbet etmeye hazırlarsanız müşterileriniz için son derece misafirperver ve pozitif duygular oluşturma konusunda önemli adımlar atmış olursunuz.

Tabi ki çalışanlarınızı zaten mutlu tutmak isteyeceksinizdir. Ofis tasarımınız ve yerleşimi kendi başlarına bile sağlıklı ve mutlu bir çalışma ortamı yaratılmasında rol oynar ve mutlu çalışanlara sahip olmaya yardımcı olur.

Resepsiyon ve karşılama alanları

Bir freelancer iseniz ya da küçük bir operasyonunuz varsa sürekli bir çalışanın olduğu bir resepsiyon alanı pratik ya da hatta gerekli bile olmayabilir. Yine de, müşteri karşılamaya ayrılmış bir alanınızın olması gereklidir. Bu müşterilerinize veya misafirlerinize profesyonelliğinizi aktarmaya ve şirketiniz için olabilecek en iyi ilk ilenimi yaratmaya yardımcı olur.

Hoş bir bekleme alanı aynı zamanda müşterileriniz ve misafirlerinizin beklerken oturabilecekleri hoş bir yerdir.

Ofis hijyeni

Çok açıktır ki temiz bir ofis bir müşteri üzerinde büyük bir etki yaratacaktır, daha doğrusu pis ve dağınık bir ofis çok kötü bir izlenim bırakacaktır. Üst üste biriken dağınıklığı önlemek için yeterli sayıda çöp ve geri dönüşüm kutusu bulundurmaya çok dikkat edin.

Toplu bir ofis ekibinin verimli olması için de önemli bir adımdır. Temiz ve derli toplu bir ofiste çalışmak her zaman için dağınık bir ofise göre tercih edilir.

Ofis yerleşim planı

Güncellenmiş bir yerleşim planının ne derece fark yaratacağına şaşırabilirsiniz. Açık plan ofisler işletmelerde gittikçe daha popüler hale geldi ve eski tarz, küçük kabinler içinde çalışma planları eski moda, kişiye özel ve itici kabul edilmeye başladı.

Bir kişilik ya da küçük ekiplerden oluşan bir işletmede çalışıyorsanız açık planlı ofisler herkesin katılımcı, iletişim halinde hissetmesine yardımcı olurken yalnızlığı ve mutsuz çalışanları engelleyebilir. Benzer düşünce yapısına sahip kişilerle aynı açık planlı ofiste çalışmak verimliliğiniz ve mutluluğunuz üzerinde önemli bir etki yapabilir.

Dekorasyon ve mobilya

Ofisler genelde donuk ve kısıtlayıcı olarak bilinir ama durum her zaman böyle olmayabilir. Doğal ışığın kullanımı, bazı şirket marka ve değerlerini yansıtan sanatsal çalışmaların asılması ve markanızın kurumsal renklerini kullanıldığı bir renk paleti uygulanması ofisinizin aydınlanmasına ve müşterileriniz üzerinde olumlu etki bırakmasına yardımcı olur.

Doğal ışıktan olabildiğince çok faydalanmanın da çalışanlarınız üzerinde ne derece etki bırakacağına da şaşırabilirsiniz. İyi aydınlatılmış ve güzel dekore edilmiş bir ortamda çalışmak çalışanlarınızın mental sağlığı ve verimliliği üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir.

Bitkiler

Ofisinize biraz canlılık ve hayat katmak için bazı bitkiler de ekleyebilirsiniz. Ofisinize bitkileri asılan, sıradan saksılarda ya da aynı zamanda akustik olarak da etkili olan duvar çimi şeklinde uygulayabilirsiniz. Yalnız iyi bakım yapıldıklarında emin olun zira bakımsız, çürüyen yapraklardan daha negatif mesaj veren bir durum yoktur.

Ofis dekorasyonuna benzer olarak, bitkiler de çalışanların mental sağlığı üzerinde büyük etki sahibidir ve bütün ekip için çalışma alanında çok daha keyifli bir ortam sağlanmasına katkıda bulunurlar.

Markanız

Markanızın ve değerlerinizin ofisinizde çeşitli yerlerde görünür olduğundan emin olun. Bu müşterilerinize ve misafirlerinize markanızdan ve işinizden ne kadar gurur duyduğunuzu gösterir. Sonuçta logolar harika ilk izlenimler yaratmak için tasarlanırlar.

Çalışanlarınız da ofiste duvarların boş durması yerine teşhir edilen logonuzla daha katılımcı ve gurur duyuyor olacaklardır.

Sonuç

Ofis tasarımınız işinizin ve bilinirliğinizin etkisinin yerine geçemez ama sizi ziyaret eden mevcut ya da potansiyel müşterileriniz üzerinde önemli bir etki bırakabilir. Bu ipuçlarını kullanarak işinizin müşterilerini elinde tutmasına veya yenilerini kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.

tüm yazılar
 
Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır. A&T Mimarlık